24 KIRCAALİ

Kırcali - Makas Sınır Kapısı yolunda korkunç kaza- motor sürücüsü hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı (fotoğraflar)

24rodopi.com’un verdiği bilgiye göre Cumartesi saat 15.30 sularında Kırcali - Makas Sınır Kapısı yolunda gerçekleşen korkunç kazada 32 y...

MEHMED ONBAŞI 1 YILDA 100'DEN FAZLA ESKİ ARAÇ GEREÇ TOPLADI

сряда, 2 декември 2015 г.0 коментара

Cebel'in Velikdençe köyünde yaşayan 60  yaşındaki Mehmed Halil (lakabı Onbaşı), köy yaşantısını, Türkiye'de ve İsveç'te yaşayan torunlarına  gösterip öğretmek için, eskiden köy yaşantısında kullanılan eşyaları, tarlada kullanılan eski araç ve gereçleri evinin önünde topluyor. 
Mehmed Halil'in evinin bahçesinde dedesinden kalma ve çevre köylerden satın aldığı eski değirmen taşları, gaz lambası, yoğurt çalkama aracı, oklavalar, hamur tekneleri, yaba, bıçkı, boyundurluk gibi eski eşyalar bulunuyor. 
Mehmed Bey'in bahçesinde en dikkat çeken alet ise dedesinden kalma 100 yıllık bir düven. 
Düven, kocaman tahtaların altlarında kesici çakmak taşı monte edilmiş, at ve öküzlerce çekilen bir tarım aracı. Eskiden bu alet harman yerindeki ekinleri, kıyarak saman haline getirmek giçin kullanılıyormuş. 
İsveç'te ve Türkiye'de doğan torunlarının köy yaşantısından çok uzak kaldığını belirten 60 yaşındaki Mehmed Onbaşı, "Ninelerimizin ve dedelerimizin evlerde kullandıkları eski eşyalar, araç ve gereçler birer, birer yok olmaya başladı. Bu aletler zamanla unutulacaklar. Bu nedenle 1 yıldan fazal bir süredir onları topluyorum. Yaz aylarında Velikdençe'ye geldiklerinde torunlarıma göstereceğim" dedi.
Изпрати :

Публикуване на коментар

 
24 KIRCAALI